För första gången har Kreativ Sektor på uppdrag av Kulturdepartementet kartlagt hela sektorns ekonomiska betydelse. Från enskilda konstnärer till tv-bolag- nu har vi för första gången an komplett bild av sektorns bredd och styrka.
Läs merDen 10 oktober presenterar Musiksverige ny statistik för den svenska musikbranschens intäkter under åren 2022 och 2023. Statistiken visar att branschen har återhämtat sig efter pandemin, på en övergripande nivå. Samtidigt går musikbranschen in i en ny period av osäkerhet.
Läs merMusiksverige följer och bidrar självklart till utvecklingen av AI inom musiklivet. Som bransch är vi vana vid att verka i framkant med teknisk innovation och ser vilken tillgång AI på många sätt kan komma att bli.
Läs merFör första gången någonsin genomförs en kvantitativ undersökning av olika perspektiv och upplevelsen av inkludering i hela den svenska musikbranschen. Detta för att delvis synliggöra vilka perspektiv som inkluderas, vilka som eventuellt saknas och om det skiljer sig beroende på var i musiklivet man befinner sig.
Läs merMusiksverige står som värd för ett europeiskt samarbetsprojekt kopplat till ordförandeskapet i EU, ”One voice for European music” och tog över stafettpinnen från Tjeckien som innehar värdskapet , den 5 december på en mottagning på Tjeckiska ambassaden.
Läs merKeychange is a movement fighting for a sustainable music industry. We support talented but underrepresented artists and encourage organisations to take a pledge for gender equality. As we manifest this goal together, Keychange champions statistics, achievements, and our roster of talent, allies and leaders.
Läs merMer än hälften av den svenska musikbranschens intäkter- drygt sju miljarder kronor - förväntas försvinna i år till följd av coronapandemin.
Läs merI dag överlämnar Musiksverige en promemoria till regeringen med sex konkreta åtgärdsförslag för att återstarta den svenska musikbranschen. Förslagen är utformade för att hjälpa de företag och individer som drabbats till följd av pandemin samt bidra till att på ett säkert sätt öppna upp musikscenerna med hänsyn till smittspridningen.
Läs merIdag träffade Musiksveriges ordförande Alfons Karabuda (ordförande Skap) Kultur och Demokratiminister Amanda Lind för dialog och fördjupat samarbete kring hur covid-19 påverkat och framöver fortsatt riskerar drabba musik och kulturverksamheter.
Läs merCoronakrisen kan för musiklivets del sammanfattas med tre ord: Allt är inställ
Det krävs ökade stödåtgärder från politiskt håll för att rädda musikbranschen i Sverige. Det skriver styrelsen för Musiksverige.
Läs merMusiksverige har gjort en uppföljning på de fokusgruppssamtal vi genomförde 2017 för att ta reda på vad som har hänt i jämställdhetsfrågan, särskilt sedan #metoo
Är det fortfarande samma strukturer och normer som råder inom musikbranschen eller har det skett någon förändring? Vilka utmaningar och möjligheter står vi inför?
Vill du visa att er arbetsplats tar jämställdhetsfrågan på största allvar? Beställ material som befäster det. Vi har tagit fram affischer och badges att sätta upp och dela ut på kontoret, i studion, i receptionen, i replokalen eller var du nu jobbar.
Läs merDen svenska musikbranschens intäkter i Sverige och från utlandet uppgick under 2017 till 10,4 miljarder kronor och ökade med drygt fyra procent motsvarande 429 miljoner kronor jämfört med föregående år.
Läs merFem av de största branschorganisationerna inom mode, musik, dataspel, reklam, film och tv bildar den gemensamma organisationen Kreativ Sektor. Med den nya organisationen fördjupas branschernas näringspolitiska samarbete för att främja ekonomisk tillväxt, jobbskapande och innovation i den kreativa industrin.
Läs merI december 2017 på Musiksveriges senaste styrelsemöte påbörjades processen med att se hur vi inom Musiksverige kan arbeta med jämställdhet och mot sexuella trakasserier med bästa möjliga inverkan på branschen. Styrelsen och kansliet kommer under det första kvartalet fortsätta denna process för att ta fram en plan på hur Musiksverige ska arbeta med dessa frågor. Vi kommer också kartlägga alla de initiativ som finns inom branschen och följa hur arbetet går.
Läs merMusiksverige har sedan en vecka tillbaka ett nytt uppdrag som inte handlar om statistik, ekonomi, tillväxt och sysselsättning. Utan det handlar om att skapa jämlikhet i musikbranschen och att införa kraftfulla åtgärder som motverkar sexuella trakasserier. Musiksveriges ordförande Elisabet Widlund inledde den Stora Musikdagen med ett inledningsanförande om Musiksveriges nya uppdrag.
Läs merI samband med att vi släppte vår årliga statistikrapport, Musikbranschen i siffror – statistik för 2016, samlades under ett seminarium alla de aktörer som har inflytande och intresse för en stark och växande musikbransch. På Kungliga Musikhögskolan i Stockholm möttes branschföreträdare och beslutsfattare för att under en eftermiddag diskutera det senaste årets utveckling och branschens utmaningar på sikt. Se en kort sammanfattning av dagen här.
Läs merUnder Stora musikdagen diskuteras barriärer för framgång och hur vi säkrar musikbranschens tillväxt på sikt.
Läs merMed anledningen av de senaste veckornas utveckling får Musiksverige ett nytt uppdrag. Intresseorganisationen ska verka för en jämställd bransch utan utrymme för kränkningar, sexuella trakasserier eller övergrepp. Uppdraget är överordnat all annan verksamhet.
Läs merUnder hösten 2017 hämtade vi in statistik från SCB från åren 2007 till 2015 som visar andelen kvinnor och män på vd och styrelsepositioner samt andel svenskar med inrikes bakgrund och utrikes bakgrund på vd och styrelsepositioner. Statistiken visar att kvinnor och svenskar med utrikes bakgrund är dåligt representerade på maktpositioner i musikbranschen såväl som i näringslivet som helhet. Statistiken visar på en väldigt liten förändring över tid och procentuellt sett ökar näringslivet som helhet något snabbare än musikbranschen.
Läs mer