Cherrie_16x9.png

Cherrie

 
 

Vi är branschens intresse­­organisation

Vi är intresseorganisationen som kommunicerar och driver den samlade musikbranschens frågor. Vi samlar artister, kompositörer, textförfattare, musiker, managers, producenter, musikbolag och musikförläggare i Sverige. Vårt uppdrag är att ge den svenska musiken bästa möjliga förutsättningar att skapas, utvecklas och spridas.

  • I vårt uppdrag ingår dessutom att samla musikbranschen i gemensamma projekt, som sammanställningar av statistik om branschen, och evenemang, som till exempel branschdagar.

    Musikbranschens olika parter förberedde starten av Musiksverige i flera år. Redan 2007 kom man fram till att den kommersiella musikbranschen har ett stort behov av en plattform, där man kan diskutera gemensamma frågor, och en organisation som med en röst kan föra musikbranschens talan. Det hela mynnade ut i en gemensam agenda där Musiksveriges tre fokusområden utformades: upphovsrätt, musikexport och utbildningsfrågor. 

    Under hösten 2017 gav styrelsen Musiksverige ett nytt uppdrag över övrig verksamhet. Musiksverige ska verka för en jämställd bransch utan utrymme för kränkningar, sexuella trakasserier eller övergrepp. Uppdraget är överordnat all annan verksamhet. Läs mer

    Musiksverige är en ekonomisk förening och grundades våren 2010 av nio intresseorganisationer. Musiksverige består idag av tretton organisationer och vi arbetar aktivt för att inkludera fler.

    Grundare och huvudmän är SAMI (Svenska Artister och Musikers Intresseorganisation), IFPI SVERIGE (International Federation of the Phonographic Industry), STIM (Svenska Tonsättares Internationella musikbyrå).

    Våra medlemmar utöver våra grundare är: FST (Föreningen Svenska Tonsättare), Musikerförbundet, SYMF (Sveriges Yrkesmusikerförbund), Musikförläggarna, SKAP (Föreningen Svenska Kompositörer av Populärmusik), och SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter).

    Nätverksmedlemmar: Sveriges Dragspelares Riksförbund, Föreningen Musikbranschutbildningar. Musicmanagers forum Musikcentrum riks

    Läs Musiksveriges stadgar och agenda.

Cornelius Vreeswijk. Foto: Jacob Forsell

 
 
 
 
 

Upphovs­rätt,
musik­export & utbildning

Upphovsrätten gör det möjligt för artister, musiker, kompositörer och textförfattare att få betalt och själva välja hur de vill sprida sin musik. Den är kort och gott en förutsättning för ett stort och varierat musikutbud. Musiksverige arbetar för att främja upphovsrätten, så att musikskapare ska kunna leva på sitt yrke och skivbolag och musikförläggare ska kunna skapa tillväxt genom sina investeringar i musik. 

  • Vi för inom Musiksverige en dialog kring problematiken och konsekvenserna av användandet av utköpt musik för det svenska musiklivet och följer noga de utredningar som initierats av båda EU Kommissionen och Parlamentet i syfte att analysera effekterna av vad en utökad användning av utköpt musik innebär för hållbarheten av den musikaliska näringskedjan. De ståndpunkter som respektive organisation har gällande utköp finner du via respektive knapp nedan.

    STIM

    SAMI

    SKAP

    Musikexport
    De senaste åren har svensk musikexport ökat konstant. Vi tror att det kan gå ännu bättre. För att det ska vara möjligt behöver branschen kunna planera på lång sikt, vilket förutsätter en förändring i statens investeringar i svensk musikexport. Därför kartlägger vi hur den svenska musikexporten ser ut och bidrar med de förslag och den kunskap som behövs för att det statliga musikexportstödet ska bli mer långsiktigt och stabilt. Tillsammans med bland annat Export Music Sweden och nätverket Kreativ Sektor arbetar vi också för att statens musikexportfrämjande ska ligga i linje med detta tankesätt.

    Utbildning
    Musiksverige undersöker och upplyser om vilken typ av kompetens musikbranschen har behov av nu och i framtiden. Vi för till exempel dialog med eftergymnasiala branschutbildningar och politiker på utbildningsområdet. I vår arbetsmarknadsrapport beskriver vi framtidens kompetensbehov, vilket exempelvis kan användas som referensunderlag vid kontakter med myndigheter på utbildningsområdet.

 

Miss Li. Foto: Sonny Gustafsson

 
 
 

 Ägar­organisationer

 

STIM (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) är en upphovsrättslig intresseorganisation för musikskaparna och deras musikförlag. För deras räkning förvaltar och upplåter Stim rättigheter till musik och text.

 

SAMI (Svenska Artisters och Musikers intresseorganisation) bevakar artister och musikers rättigheter inom ramen för både svensk och internationell upphovsrättslagstiftning.

 

IFPI SVERIGE är musikbolagens rättighets- och branschorganisation. Vi ser till att upphovsrättsliga ersättningar kommer fram till musikbolagen och artisterna när en inspelad låt använts.

 
 

Medlems­organisationer

 
 
 
 
 

 Nätverks­medlemmar

 
 
 
 
 
 

Mia Strandell

 
 
 
 
 

Styrelse